HARI INI SAYA NAK KONGSIKAN CARA MEMASAK PATIN MASAK TEMPOYAK...
Hidangan: 6-8 Orang
Hidangan: 6-8 Orang
Bahan-bahan:
1. 2 ekor ikan patin
2. 250 ml santan
3. 3 batang serai (ketuk)
4. 4 sudu besar tempoyak
5. 1 keping asam gelugur
6. Garam dan gula secukup rasa
7. Air secukupnya
1. 2 ekor ikan patin
2. 250 ml santan
3. 3 batang serai (ketuk)
4. 4 sudu besar tempoyak
5. 1 keping asam gelugur
6. Garam dan gula secukup rasa
7. Air secukupnya
Bahan dikisar:
1. 15 ulas bawang merah
2. 4 ulas bawang putih
3.10 tangkai cili padi
4. 2 cm kunyit hidup
1. 15 ulas bawang merah
2. 4 ulas bawang putih
3.10 tangkai cili padi
4. 2 cm kunyit hidup
Cara menyediakan:
1. Bersihkan ikan patin dengan asam jawa.
2. Masukkan bahan dikisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.
3. Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.
4. Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.
5. Kacau semula selama 10 minit kemudian tambahkan garam secukup rasa.
1. Bersihkan ikan patin dengan asam jawa.
2. Masukkan bahan dikisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.
3. Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.
4. Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.
5. Kacau semula selama 10 minit kemudian tambahkan garam secukup rasa.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan